KRVOTOK AUDIO SUSTAVA

  • Značenje kabela kojima su međusobno povezani uređaji u kućnom audio nizu i kojima audio signal teče od izvora (front end) k ušću (zvučnički sustav) nije ništa manji od samih komponenata koje su njima spojene. Dobro i smišljeno odabrani spojni kabeli, znalački usklađeni s osobinama uređaja na njihovim krajevima, znajačno poboljšavaju zvučne dosege audio sustava u cjelini. To se ne smije protumačiti na način da se uporabom kvalitet­nih kabela može iz loših komponenata dobiti dobar zvuk, već zapravo suprotno: s loše odabranim kabelima ni najbolje komponente neće moći realizirati svoje krajnje mog ...


              

 KRVOTOK AUDIO SUSTAVA

Značenje kabela kojima su međusobno povezani uređaji u kućnom audio nizu i kojima audio signal teče od izvora (front end) k ušću (zvučnički sustav) nije ništa manji od samih komponenata koje su njima spojene. Dobro i smišljeno odabrani spojni kabeli, znalački usklađeni s osobinama uređaja na njihovim krajevima, znajačno poboljšavaju zvučne dosege audio sustava u cjelini. To se ne smije protumačiti na način da se uporabom kvalitet­nih kabela može iz loših komponenata dobiti dobar zvuk, već zapravo suprotno: s loše odabranim kabelima ni najbolje komponente neće moći realizirati svoje krajnje mogućnosti i neupitan potencijal.

kabelima se dugo nije pridavala potrebna pozornost, iako su oni nezaobilazni dio svakog audio sustava. Razlog tome leži u činjenici da se s većinom nekadašnjih uređaja razli­ka u zvuku uslijed korištenja različitih kabela teško mogla razabrati. Iako je mnogim stru­čnjacima pa i malobrojnim audio freakovima bilo jasno da zbog razlika u mnogim električko-fizikalnim osobinama pojedinih kabela (otpornost, induktivnost, kapacitivnost) dva kabla ne mogu "svirati" isto, sve je ostajalo u uskom krugu znalaca i zanesenjaka. Prvi nagovještaj svo­jevrsne kablovske revolucije, koja na neki način još uvijek traje, bio je članak kojeg je 1977. godine objavio jedan od vodećih svjetskih audio stručnjaka, francuski audio konstruktor i dizaj­ner, a iznad svega audiofil, Jean Hiraga. Tek nakon gotovo jednog desetljeća, audio industrija, a potom i šire slušateljstvo, shvatili su vizionarske riječi francuskog audio specijalista. Otada, pa do današnjeg dana, industrija je iznjedrila na stotine različitih kabela (ali i puno kvalitetni­jih audio uređaja) i pružila slušateljstvu mogućnost ne samo da čuje razlike među pojedinim tipovima i vrstama kabela, već i da odabere one koji najbolje odgovaraju njihovim audio sus­tavima. Danas je nezamislivo, pogotovo kad se govori o audiofilskom pristupu reprodukciji zvuka u stanu, da uređaji međusobno budu povezani kabelima koji se "za prvu ruku" isporučuju uz (pretežito japanske) audio komponente ili da signal od pojačala do zvučnika kola žicom identičnom onoj kojom je stolna svjetiljka povezana s mrežnom utičnicom. Svaki audiofil danas koristi kabel koji imaju strogo određenu namjenu (primjerice za povezivanje CD plejera ili gramofona s pretpojačalom ne koriste se ni približno slični kabeli, a da se o kabelima kojima su spregnuti pojačalo snage i zvučnički sustav i ne govori).

Iako se i prije nekoliko godina mogla čuti značajna razlika između dva identična sus­tava, jednog u kojem su korišteni specijalni i smišljeno ukomponirani kabeli i drugog s ad hoc "odabranim" kabelima, današnji kabeli u odnosu na donedavne predstavljaju puno veće i značajnije kvalitativno unaprijeđenje pa zato i puno više pridonose iskazivanju svega onoga što zvučno karakterizira komponente koje povezuju. Činjenica, dakle, da kabeli mogu vrlo lako objelodaniti i ono što je dobro i ono što u sustavu ne valja, digla je značenje kabela na razinu punopravne audio komponente, ali što je još važnije, natjerala konstruktore high end mašinerije, a sve je više slučajeva, i proizvođače mid-fi komponenata, da značajno umanje one mane svojih uređaja koje su do jučer svjesno ili nesvjesno prikrivali jeftinim kabelima.Svatko onaj tko je u svom audio sustavu isprobao više od dvije vrste zvučničkih ili interkonekcijskih kabela iste cijenovne klase, mogao je čuti veće ili manje sonične razlike i na temelju toga jednostavno zaključiti da isti audio sustav s različitim kabelima na zvuči isto. Dakle, da svaki od njih, zbog drugačije konstukcije i materijala iz kojih su izrađeni, unosi u zvuk sustava nešto svoga vlastitoga. Čak što više, jedan te isti zvučnički kabel u dva drugačije ustrojena sustava neće se ponašati slično, neće dati iste rezultate, a kamoli zazvučati identično. Kako će se kabeli ponašati jako ovisi o karakteristikama komponeneta koje povezuju, a osobito, može se to bez ograda reći, kad se radi o vezi pojačala sa zvučničkim sustavom. kabeli koji u nekom sustavu zvuče odlično, u drugom mogu dati sasvim prosječne rezultate. I upravo u toj različitosti ponašanja kabela krije se velika zamka. Jer, mnogi korisnici audio uređaja (audiofili to nipošto ne bi trebali činiti), uočivši čudljivost njihova ponašanja, kablove koriste kao svojevrsne filtere i namjerno izabiru one koji imaju naglašenu "osobnost" ponašanja, nas­tojeći time kompenzirati mane uočene u svom audio sustavu, odnosno "dodati" mu ono što oni smatraju da nedostaje. To se na prvi pogled može činiti vrlo praktičnim, čak i logičnim, ponekad i jeftinim rješenjem za audio nedaće, no takav pristup s pravim i istinskim audio promišljenjem nema nikakvih dodirnih točaka.

Svi kabeli iz SUMIC AUDIO produkcije koriste vodiće od čistog (''fine'') poliranog srebra čistoće 6N, koji su žareni u vakumu i hlađeni dušikom (VCS- Vacuum Cryogen Silver). Radi anuliranja skin- efekta vodići su različitog promjera. Svaki se nalazi u svojoj teflonskoj cjevčici tako da nisu u izravnom elektrokontaktu. Teflon i zrak koji se nalaze u cjevčicama predstavljaju vrhunski dielektrik zbog svoje velike dielektrične konstante i male disipacije. Geometrija je spiralna, a vodići su 100% zaštićeni od vanjskih RF smetnji alu- folijom i srebrnom ''drain'' žicom. Za završnu obradu koriste se vrhunski ukrasni bužiri te konektori poznatih svjetskih marki (WBT, FURUTECH, AUDIOQUEST). Svi kabeli u potpunosti se izrađuju ručno uz obaveznu kontrolu kvalitete i slušni test.

USVIRAVANJE: Za imalo ozbiljnije slušanje interkonekcijske kabele usvirati mimimalno 50 sati ,a zvučničke kabele , strujne kabele i premosnice minimalno 100 sati .

Svi SUMIC AUDIO kabeli usvirani su na vrhunskom uredaju BLUEHORIZON tvrtke ISOTEK.O nama

 Kontakt


 KRVOTOK AUDIO SUSTAVA


 o nama


 


O NAMA

SUMIC AUDIO kabele konstruira i proizvodi ing. Damir Sumić od 1997. godine. Njegov su zaštitni znak kabeli napravljeni od VC (vacuum cryogen) srebra čistoće 6N, spiralne geometrije i dielektrika od zraka i teflona. Prvi javno predstavljeni kabeli nose naziv SILVER COTTON, a pojavili su se 1997. godine, a nakon toga vrlo uspješna serija BLACK HOLE 2005...

SAZNAJ VIŠE

PREZENTACIJE

U audio svijetu vrlo je važno stalno dokazivanje kvalitete i održavanje kontakta sa publikom, Za tako nešto zasigurno je bitno sudjelovanje na sajamskim priredbama kao i organiziranje samostalnih prezentacija. SUMIC AUDIO može pohvaliti sa brojnim uspješnim promocijama, opetovano potvrđujući svoje mjesto u samom vrhu High-End ponude audio kabela.

SAZNAJ VIŠE